Brgúl

Jde vlastně o bramborový guláš, vylepšený vepřovým masem. s jeden recept, který není pro vegouše, ale chutná skvěle.

Připravíme si:

  • 8 větších brambor
  • 2 větší cibule, protože guláš bez cibule není guláš
  • 0,5 kg vepřové kýty nebo plece
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 3 lžičky gulášového koření
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l vývaru (klidně z bujonu)
  • Olej
  • 1 bílý jogurt
  • Kmín
  • Sůl
  • 2 snítky kopru

Příprava:

  • Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky
  • Maso nakrájíme na kostky
  • V hrnci si rozpálíme olej a osmahneme cibulku do zlatova
  • Přidáme maso, orestujeme ze všech stran a přiklopíme, aby maso pustilo svoji šťávu. Proces trvá cca 5 – 10 minut
  • Zasypeme paprikou, gulášovým kořením, přidáme sůl a špetku kmínu a promícháme
  • Přilijeme vývar a pod pokličkou vaříme do změknutí masa
  • Je-li maso měkčí, přidáme brambory a jednoduše vaříme, dokud nám nezměknou i ony
  • Mezitím si kopr nakrájíme nadrobno
  • Na talíř nandáme guláš, přidáme lžíci bílého jogurtu a posypeme nadrobno nakrájeným koprem

A je brgúl dokonán. Nechte si chutnat, majstři.