Brgúl
Jde vlastně o bramborový guláš, vylepšený vepřovým masem. s jeden recept, který není pro vegouše, ale chutná skvěle.
Připravíme si:
- 8 větších brambor
- 2 větší cibule, protože guláš bez cibule není guláš
- 0,5 kg vepřové kýty nebo plece
- 2 lžičky sladké papriky
- 3 lžičky gulášového koření
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vývaru (klidně z bujonu)
- Olej
- 1 bílý jogurt
- Kmín
- Sůl
- 2 snítky kopru
Příprava:
- Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky
- Maso nakrájíme na kostky
- V hrnci si rozpálíme olej a osmahneme cibulku do zlatova
- Přidáme maso, orestujeme ze všech stran a přiklopíme, aby maso pustilo svoji šťávu. Proces trvá cca 5 – 10 minut
- Zasypeme paprikou, gulášovým kořením, přidáme sůl a špetku kmínu a promícháme
- Přilijeme vývar a pod pokličkou vaříme do změknutí masa
- Je-li maso měkčí, přidáme brambory a jednoduše vaříme, dokud nám nezměknou i ony
- Mezitím si kopr nakrájíme nadrobno
- Na talíř nandáme guláš, přidáme lžíci bílého jogurtu a posypeme nadrobno nakrájeným koprem
A je brgúl dokonán. Nechte si chutnat, majstři.