Čalamáda

Pamatuji na čalamádu ze sklenice za dob socialismu. Popravdě, pěknej hnus, Jenže jednoho dne přišla sousedka Miluška s receptem na domácí výtvor a já zjistil, že taková čalamáda vůbec být hnus nemusí, stačí jen trošku zamakat. Pojď zamakat s námi a připrav si:

  • 1kg cukety
  • 1kg paprik
  • 1 kg rajčat
  • 0,5 kg cibule
  • 1 kečup
  • 1 cikánskou omáčku
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci soli
  • 50 ml oleje
  • A sklenice s uzávěrem pro uskladnění

A jdeme na to:

  • Rajčata zbav slupky. To jde buď oloupáním a dost těžko, nebo si slupku na několika místech nařízni a spař je horkou vodou. Pak to půjde skoro samo. Skoro proto, že ruce stejně musíš zapojit
  • Oloupaná rajčata s cuketou a paprikami nakrájíme na kostky a dáme do hrnce
  • Přidáme cukr, sůl a promícháme
  • Na kamnech přivedeme k varu
  • Zelenina nám pustí šťávu, rozhodně při vaření nechoď koukat na fotbal nebo Esmeraldu, bude potřeba odebírat pěnu, vytvořenou v hrnci
  • Víc jak 15 minut to nevař, ať nezahubíš vše zdravé, co v zelenině je. Naopak, je-li zelenina měkčí, přidej olej, kečup a cikánku a pořádně promíchej
  • Nechej povařit maximálně 5 minut, aby se chutě propojily
  • Na závěr hezky přendej do sklenic a hned horké uzavři. Potom je otoč dnem vzhůru a nech vychladnout.

Tahle laskomina se dá jíst samotná, ale pod masem, na topinkách nebo u rýže ti odjistí explozi chutí v hubičce.

Tak snad už jen – dobrou chuť.