Čalamáda
Pamatuji na čalamádu ze sklenice za dob socialismu. Popravdě, pěknej hnus, Jenže jednoho dne přišla sousedka Miluška s receptem na domácí výtvor a já zjistil, že taková čalamáda vůbec být hnus nemusí, stačí jen trošku zamakat. Pojď zamakat s námi a připrav si:
- 1kg cukety
- 1kg paprik
- 1 kg rajčat
- 0,5 kg cibule
- 1 kečup
- 1 cikánskou omáčku
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíci soli
- 50 ml oleje
- A sklenice s uzávěrem pro uskladnění
A jdeme na to:
- Rajčata zbav slupky. To jde buď oloupáním a dost těžko, nebo si slupku na několika místech nařízni a spař je horkou vodou. Pak to půjde skoro samo. Skoro proto, že ruce stejně musíš zapojit
- Oloupaná rajčata s cuketou a paprikami nakrájíme na kostky a dáme do hrnce
- Přidáme cukr, sůl a promícháme
- Na kamnech přivedeme k varu
- Zelenina nám pustí šťávu, rozhodně při vaření nechoď koukat na fotbal nebo Esmeraldu, bude potřeba odebírat pěnu, vytvořenou v hrnci
- Víc jak 15 minut to nevař, ať nezahubíš vše zdravé, co v zelenině je. Naopak, je-li zelenina měkčí, přidej olej, kečup a cikánku a pořádně promíchej
- Nechej povařit maximálně 5 minut, aby se chutě propojily
- Na závěr hezky přendej do sklenic a hned horké uzavři. Potom je otoč dnem vzhůru a nech vychladnout.
Tahle laskomina se dá jíst samotná, ale pod masem, na topinkách nebo u rýže ti odjistí explozi chutí v hubičce.
Tak snad už jen – dobrou chuť.