Čína II

Asi se mnozí shodnou na tom, že pravá čína je jedině od asiatů. No, něco na tom bude, ale zase, ví někdo, co všechno je do jídel přidáváno? Tu a tam se k nám dostane zpráva, nepodložená samozřejmě, že támhle není hygiena top, tuhle zase čerstvost, ale znáte lidi! Na straně druhé, na každém šprochu pravdy trochu a tak si obdobné jídlo, ovšem s námi koupenými surovinami, uděláme jednoduše doma.

Potřebujeme:

  • 0,5 kg vepřového masa (může býti i kuřecí)

  • mraženou čínskou směs (můžeme nahradit vlastní čerstvou zeleninou, např. mrkví, petrželí apod.)

  • pórek

  • 2 lžičky kari

  • 2 lžičky sladké papriky

  • 3 lžičky kukuřičného škrobu

  • 3 lžíce sojové omáčky

  • sůl

  • olej

  • pražené nesolené arašídy (nemusí být)

  • jako přílohu ideálně rýži, nudle, popřípadě hranolky

Jdeme vařit:

  • Maso si nakrájíme na nudličky nebo kostky a dáme do mísy.

  • Osolíme, přidáme kari a sladkou papriku, kukuřičný škrob a sojovou omáčku. Promícháme, propracujeme a dáme na alespoň 2 hodiny odležet do chladu.

Mezitím:

  • V případě použití vlastní zeleniny, tedy mrkve, petržele, celeru a česneku s cibulí – nejlépe červenou, je potřeba si ji oloupat či očistit a nakrájet na požadované tvary. Můžou být proužky, kostičky, jak kdo uzná za vhodné.

  • My používáme zeleninu z obchodního mrazáku, a to směs na čínu, popřípadě thajskou. Jde přeci jen o jakousi domácí verzi číny.

  • Vždy přidáváme čerstvý pórek. Ten si očistíme a nakrájíme na kolečka.

  • Připravíme si přílohu dle vlastní chutě.

Máme-li maso hezky odležené, ještě jednou jej promícháme a jde se vařit:

  • Rozpálíme si v hluboké pánvi (nejlépe wok) olej a masíčko na něm pěkně orestujeme tak, aby nebylo nikde po svém obvodě syrové.

  • Po orestování přihodíme zeleninku, mraženou, čerstvou, jak kdo má, včetně připraveného pórku.

  • Můžeme přidat i hrst buráků, chce-li se nám to tvářit jako kung-pao.

  • Promícháme a přiklopíme pokličkou.

  • Na mírném ohni společně dusíme 10 až 15 minut do změknutí zeleniny.

A je vlastně hotovo, v případě potřeby dochutíme solí či sojovkou a už jen nandat na talíř včetně připravené přílohy a nechat si chutnat. Dobrou chuť.