Cuketová buchta
Ten zelený nesmysl, co se jmenuje cuketa, mě nikdy nelákal. Ale když ta moje buchta udělala z cukety moučník, málem jsem se užral. I naši potomci ji vzali na milost a tak se cuketa dostala i na náš stůl.
Buchta k tomu potřebovala:
- 2 hrnky strouhané cukety
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek oleje
- 3 vejce
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžíci skořice
- ½ lžíce jedlé sody
- ½ prášku do pečiva
- trošku mléka, je-li těsto hutné
- pečící papír
Na polevu potom:
- 100g másla
- 200g moučkového cukru
- 2 lžíce studené vody
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce kakaa
A jak postupovala:
- všechny ingredience na těsto v jedné míse smíchala a pořádně zapracovala
- je-li těsto hutnější, přidejte trošku mléka, ať těsto zvláční a nepráší se od vám od pusy, až budete konzumovat tenhle poklad
- plech vystýlá pečícím papírem a na něj těsto vylije a rozprostře
- peče na 150 stupňů cca 25 minut a zkouší špejlí, zda se již těsto nelepí. Pokud nelepí, je hotovo
- potom si rozehřeje máslo na polevu a smíchá s moučkovým cukrem
- pak vmíchá vodu a rum a opět důkladně promíchá
- jako poslední vmíchá kakao
- takto připravenou polevou polije vychladlou buchtu
- občas dozdobí strouhaným kokosem nebo mandlemi, ale o tom jsme se na začátku nezmiňovali a tak to není potřeba.
Chutná skvěle i bez ozdob, prostě tahle buchta je super.
Tak si nechte chutnat