Cuketová buchta

Ten zelený nesmysl, co se jmenuje cuketa, mě nikdy nelákal. Ale když ta moje buchta udělala z cukety moučník, málem jsem se užral. I naši potomci ji vzali na milost a tak se cuketa dostala i na náš stůl.

Buchta k tomu potřebovala:

  • 2 hrnky strouhané cukety
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 3 vejce
  • 1 lžíci kakaa
  • 1 lžíci skořice
  • ½ lžíce jedlé sody
  • ½ prášku do pečiva
  • trošku mléka, je-li těsto hutné
  • pečící papír

Na polevu potom:

  • 100g másla
  • 200g moučkového cukru
  • 2 lžíce studené vody
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa

A jak postupovala:

  • všechny ingredience na těsto v jedné míse smíchala a pořádně zapracovala
  • je-li těsto hutnější, přidejte trošku mléka, ať těsto zvláční a nepráší se od vám od pusy, až budete konzumovat tenhle poklad
  • plech vystýlá pečícím papírem a na něj těsto vylije a rozprostře
  • peče na 150 stupňů cca 25 minut a zkouší špejlí, zda se již těsto nelepí. Pokud nelepí, je hotovo
  • potom si rozehřeje máslo na polevu a smíchá s moučkovým cukrem
  • pak vmíchá vodu a rum a opět důkladně promíchá
  • jako poslední vmíchá kakao
  • takto připravenou polevou polije vychladlou buchtu
  • občas dozdobí strouhaným kokosem nebo mandlemi, ale o tom jsme se na začátku nezmiňovali a tak to není potřeba.

Chutná skvěle i bez ozdob, prostě tahle buchta je super.

Tak si nechte chutnat