Hraběnky
Na pořezané kousky jedné hraběcí dámy budeme potřebovat:
- 12 dkg + 3 lžíce cukru krupice
- 40 dkg hladké mouky
- 4 žloutky z vajec, bílky nevyhazujeme, ještě je budeme potřebovat
- 1 Zlatou Hanou, neboli tuk na pečení
- 5 jablek
- několik rozinek, které si předem můžeme namočit v rumu
- a pár vyloupaných vlašských ořechů, neboť skořápky by se nám blbě polykaly
a jdeme na to:
- z tuku, 12 dkg cukru, žloutků a mouky si důkladným propracováním uděláme těsto
- to si opticky rozdělíme na třetiny, prostě na tři téměř stejné kusy a jeden z nich odkrojíme a dáme do mrazáku
- zbytek těsta necháme chvíli odpočinout
- mezitím si oloupeme jablíčka od slupky a nastrouháme si je
- je-li těsto odpočaté jako vandrák v červenci, rozprostřeme ho rovnoměrně na plech, který nemažeme. Těsto je namazané jak strýc Lojza po výplatě
- na něj naskládáme nastrouhaná jablíčka a posypeme rozinkami a ořechy
- teď přicházejí na řadu bledé tváře, tedy bílky. Z nich vyšleháme hustý sníh a přidáme do něj 3 lžíce cukru
- tento oslazený sníh opatrně rozetřeme na jablka
- třetinu těsta vyndáme z mrazáku a nastrouháme na připravený koláč
- předehřejeme si troubu na 150 stupňů a dáme koláč péct na 25 až 30 minut
- velkým mlsounům můžeme podávat s kopcem šlehačky a věřte, že každá hraběcí milost vám bude závidět
Nechte si tedy chutnat.