Hraběnky

Na pořezané kousky jedné hraběcí dámy budeme potřebovat:

  • 12 dkg + 3 lžíce cukru krupice
  • 40 dkg hladké mouky
  • 4 žloutky z vajec, bílky nevyhazujeme, ještě je budeme potřebovat
  • 1 Zlatou Hanou, neboli tuk na pečení
  • 5 jablek
  • několik rozinek, které si předem můžeme namočit v rumu
  • a pár vyloupaných vlašských ořechů, neboť skořápky by se nám blbě polykaly

a jdeme na to:

  • z tuku, 12 dkg cukru, žloutků a mouky si důkladným propracováním uděláme těsto
  • to si opticky rozdělíme na třetiny, prostě na tři téměř stejné kusy a jeden z nich odkrojíme a dáme do mrazáku
  • zbytek těsta necháme chvíli odpočinout
  • mezitím si oloupeme jablíčka od slupky a nastrouháme si je
  • je-li těsto odpočaté jako vandrák v červenci, rozprostřeme ho rovnoměrně na plech, který nemažeme. Těsto je namazané jak strýc Lojza po výplatě
  • na něj naskládáme nastrouhaná jablíčka a posypeme rozinkami a ořechy
  • teď přicházejí na řadu bledé tváře, tedy bílky. Z nich vyšleháme hustý sníh a přidáme do něj 3 lžíce cukru
  • tento oslazený sníh opatrně rozetřeme na jablka
  • třetinu těsta vyndáme z mrazáku a nastrouháme na připravený koláč
  • předehřejeme si troubu na 150 stupňů a dáme koláč péct na 25 až 30 minut
  • velkým mlsounům můžeme podávat s kopcem šlehačky a věřte, že každá hraběcí milost vám bude závidět

Nechte si tedy chutnat.