Kuřecí vývar
Asi jeden z nejčastějších vývarů našich domácností. Na přípravu je oproti hovězímu podstatně rychlejší, leč chuťově... no.
Potřebujeme:
1 kg kuřecích koster na polévku
1 balení mražené zeleniny do polévek dle libosti (může býti i čerstvá)
1 větší cibuli
4 stroužky česneku
několik kuliček nového koření
několik kuliček celého pepře
3 lístky bobkového listu
libeček
nudle do polévky
petrželku
Příprava:
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Česnek si taktéž oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Pokud použijeme čerstvou zeleninu, očistíme si ji a nakrájíme na kousky.
Nové koření, celý pepř a bobkový list si připravíme do kořenky na vaření (kovové vajíčko).
Libeček a petrželku si pokrájíme.
Použijeme-li čerstvou zeleninu, na pánvi si ji na másle lehce osmahneme.
Postup:
Do hrnce dáme kostry, zalijeme studenou vodou a řádně osolíme. Přidáme kořenku na vaření. Společně přivedeme k varu a pozvolna vaříme 15 – 20 minut v tlakovém hrnci, v obyčejném asi 30. Prostě dokud maso neodpadává z kostí.
Máme-li kýžený výsledek, vyndáme vše z vývaru. Maso si od kostí obereme.
Do vývaru dáváme zeleninu, včetně cibule a necháme pomalu vařit 10 minut.
Po tomto čase přidáme do polévky česnek a libeček, necháme společně povařit.
Po třech minutách přidáme nudle a společně povaříme posledních cca 3 - 5 minut, aby byly nudle měkké.
Pak stáhneme z plotny, vrátíme maso a přidáme petrželku, společně promícháme.
Dle potřeby dochutíme.
Vězte, že nejen hovězí vývar je všelék. I takový poctivě připravený kuřecí je téměř na všechny bolístky.
Ale i bez bolesti je vývar fantazie, tak si nechte chutnat.