Kuřecí vývar

Asi jeden z nejčastějších vývarů našich domácností. Na přípravu je oproti hovězímu podstatně rychlejší, leč chuťově... no.

Potřebujeme:

  • 1 kg kuřecích koster na polévku

  • 1 balení mražené zeleniny do polévek dle libosti (může býti i čerstvá)

  • 1 větší cibuli

  • 4 stroužky česneku

  • několik kuliček nového koření

  • několik kuliček celého pepře

  • 3 lístky bobkového listu

  • libeček

  • nudle do polévky

  • petrželku

Příprava:

  • Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  • Česnek si taktéž oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

  • Pokud použijeme čerstvou zeleninu, očistíme si ji a nakrájíme na kousky.

  • Nové koření, celý pepř a bobkový list si připravíme do kořenky na vaření (kovové vajíčko).

  • Libeček a petrželku si pokrájíme.

  • Použijeme-li čerstvou zeleninu, na pánvi si ji na másle lehce osmahneme.

Postup:

  • Do hrnce dáme kostry, zalijeme studenou vodou a řádně osolíme. Přidáme kořenku na vaření. Společně přivedeme k varu a pozvolna vaříme 15 – 20 minut v tlakovém hrnci, v obyčejném asi 30. Prostě dokud maso neodpadává z kostí.

  • Máme-li kýžený výsledek, vyndáme vše z vývaru. Maso si od kostí obereme.

  • Do vývaru dáváme zeleninu, včetně cibule a necháme pomalu vařit 10 minut.

  • Po tomto čase přidáme do polévky česnek a libeček, necháme společně povařit.

  • Po třech minutách přidáme nudle a společně povaříme posledních cca 3 - 5 minut, aby byly nudle měkké.

  • Pak stáhneme z plotny, vrátíme maso a přidáme petrželku, společně promícháme.

  • Dle potřeby dochutíme.

Vězte, že nejen hovězí vývar je všelék. I takový poctivě připravený kuřecí je téměř na všechny bolístky.

Ale i bez bolesti je vývar fantazie, tak si nechte chutnat.