Makovec
Kdysi za našich mladých let byla pole plná makovic. Teď jich je okolo taky dost, jen už nejsou na poli a bývají dosti prázdné. Pojďme do sebe nacpat alespoň skvělý makovec, na který potřebujeme:
- 1 hrníček mletého máku
- 1 hrníček cukru
- 1 hrníček polohrubé mouky
- 1 – 2 oloupaná a nastrouhaná jablíčka
- nastrouhaná kůra z 1 kyselouše, tedy citronu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilinový cukr
- trošičku mléka
- trošku moučkového cukru
Postup je naprosto jednoduchý:
- vše, kromě mléka, smícháme dokonale do sebe
- je-li těsto moc husté, naředíme troškou mléka. Pokud ne, necháme si mléko na zapití
- vypracované těsto dáme do jakékoliv formy na pečení, bábovka, biskupův chlebíček, beran, prostě kamkoliv, v čem budeme moci tuhle lahůdku upéct
- v předehřáté troubě na 160 stupňů mučíme makovec cca 30 minut
- samozřejmě zkoušíme špejlí, jestli se těsto nelepí a pokud ne, je upečen
- pro úplný požitek zaprášíme moučkovým cukrem
- podáváme vychladlé, aby nás nebolelo bříško a večerní pohodu si nerušili větrnými poryvy
Tak si nechte taky chutnat a určitě nezbyde.