Makovec

Kdysi za našich mladých let byla pole plná makovic. Teď jich je okolo taky dost, jen už nejsou na poli a bývají dosti prázdné. Pojďme do sebe nacpat alespoň skvělý makovec, na který potřebujeme:

  • 1 hrníček mletého máku
  • 1 hrníček cukru
  • 1 hrníček polohrubé mouky
  • 1 – 2 oloupaná a nastrouhaná jablíčka
  • nastrouhaná kůra z 1 kyselouše, tedy citronu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilinový cukr
  • trošičku mléka
  • trošku moučkového cukru

Postup je naprosto jednoduchý:

  • vše, kromě mléka, smícháme dokonale do sebe
  • je-li těsto moc husté, naředíme troškou mléka. Pokud ne, necháme si mléko na zapití
  • vypracované těsto dáme do jakékoliv formy na pečení, bábovka, biskupův chlebíček, beran, prostě kamkoliv, v čem budeme moci tuhle lahůdku upéct
  • v předehřáté troubě na 160 stupňů mučíme makovec cca 30 minut
  • samozřejmě zkoušíme špejlí, jestli se těsto nelepí a pokud ne, je upečen
  • pro úplný požitek zaprášíme moučkovým cukrem
  • podáváme vychladlé, aby nás nebolelo bříško a večerní pohodu si nerušili větrnými poryvy

Tak si nechte taky chutnat a určitě nezbyde.