Marmeláda
Teď tady máme něco pro milovníky Marmelovek. Nejlepší na tenhle biják je domácí ovoce ze zahrádky, ale chápeme, že v pátém patře paneláku toho moc nevyroste. Pro takové případy existuje dost míst, kde se dá ovoce koupit.
Co na jednoduchou marmeládu potřebujeme:
- ovoce, pro lepší počty 1 kg, u nás teď jedou jahody
- rum
- jeden želírující přípravek 20g
- 1 kg cukru, pozor, u ovoce jako je rybíz nebo angrešt trošku více, ať se nám nekroutí ksichty
- a samozřejmě skleničky s víčky, do kterých marmelovku stočíme
A jak na to:
- ovoce, my teda jahody, si omyjeme a zbavíme štopek, bubáků a všech těch nesmyslů, které normálně nejíme, takže jasně, třešně vypeckujeme
- skleničky a víčka si vymyjeme a poté je ponoříme do vroucí lázně a necháme chvíli dezinfikovat
- my jedeme ve dvoufázové dezinfekci a tak skleničky ještě vyplachujeme rumem, protože jak pravili moudří otcové, co je v lihu, nemůže se zkazit
- ovoce, u nás teda jahody, si dáme do hrnce a rozmačkáme. Tady si každý musí říct, jak velké kousky v marmeládě chce, takže buď mačká málo, hodně, nebo použije ponorný mixér
- do téhle skoro marmelovky vmícháme želírovací přípravek a cukr, důkladně promícháme
- nyní zapálíme pod kotlem a za častého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 – 5 minut. Pokud se nám na povrchu vytvoří pěna, nezoufáme. Opatrně ji odebereme a vyhodíme
- po uvaření marmošku přelijeme do skleniček, pořádně zavřeme a otočíme dnem vzhůru
- takto ponecháme do úplného vychladnutí
- pak už jen schovat, aby ti vaši mlsouni nesnědli všechno hned, protože v zimě, to teprve bude mazec
Dobrou chuť