Marmeláda

Teď tady máme něco pro milovníky Marmelovek. Nejlepší na tenhle biják je domácí ovoce ze zahrádky, ale chápeme, že v pátém patře paneláku toho moc nevyroste. Pro takové případy existuje dost míst, kde se dá ovoce koupit.

Co na jednoduchou marmeládu potřebujeme:

  • ovoce, pro lepší počty 1 kg, u nás teď jedou jahody
  • rum
  • jeden želírující přípravek 20g
  • 1 kg cukru, pozor, u ovoce jako je rybíz nebo angrešt trošku více, ať se nám nekroutí ksichty
  • a samozřejmě skleničky s víčky, do kterých marmelovku stočíme

A jak na to:

  • ovoce, my teda jahody, si omyjeme a zbavíme štopek, bubáků a všech těch nesmyslů, které normálně nejíme, takže jasně, třešně vypeckujeme
  • skleničky a víčka si vymyjeme a poté je ponoříme do vroucí lázně a necháme chvíli dezinfikovat
  • my jedeme ve dvoufázové dezinfekci a tak skleničky ještě vyplachujeme rumem, protože jak pravili moudří otcové, co je v lihu, nemůže se zkazit
  • ovoce, u nás teda jahody, si dáme do hrnce a rozmačkáme. Tady si každý musí říct, jak velké kousky v marmeládě chce, takže buď mačká málo, hodně, nebo použije ponorný mixér
  • do téhle skoro marmelovky vmícháme želírovací přípravek a cukr, důkladně promícháme
  • nyní zapálíme pod kotlem a za častého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 – 5 minut. Pokud se nám na povrchu vytvoří pěna, nezoufáme. Opatrně ji odebereme a vyhodíme
  • po uvaření marmošku přelijeme do skleniček, pořádně zavřeme a otočíme dnem vzhůru
  • takto ponecháme do úplného vychladnutí
  • pak už jen schovat, aby ti vaši mlsouni nesnědli všechno hned, protože v zimě, to teprve bude mazec

Dobrou chuť