Ovocný koláč se žmolenkou

Koláč s ovocem a žmolenkou, který si jednoduše připravíme a upečeme doma. Nic víc za tím nehledejte. Výsledek bude skvělý, tak se pojďme do toho pustit.

Budeme potřebovat:

  • Ovoce ze zahrádky. Není-li zahrádka, jak pravil pan Babica, kupte si kompot.
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ kostky másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • Pečící papír

A jdeme vytvořit to, po čem se budou všichni olizovat:

  • Necháme změknout máslo při pokojové teplotě. Jasně, o pokoji se jen mluví, ale nechte jej v kuchyni na lince
  • Máme-li čerstvé ovoce ze zahrádky, důkladně si jej omyjeme a očistíme a necháme okapat. Kompot jen vyndáme ze sladké lázně a necháme okapat.
  • Z mouky, moučkového a vanilkového cukru, změklého másla vypracujeme žmolenku
  • Odebereme jeden hrnek žmolenky na posypku a dáme stranou
  • Do zbytku žmolenky přidáme prášek do pečiva, pro znalé jen prdopeč, vyklepneme 2 slepičí výtvory, tedy vejce a vypracujeme hladké těsto
  • To pěkně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem
  • Na těsto naskládáme hojně ovoce
  • Zasypeme odebranou žmolenkou, kterou máme v hrníčku stranou
  • Pečeme v troubě na 160 stupňů 20 až 25 minut
  • Po upečení necháme vychladit a podáváme rozkrájený jen tak, nebo s kopcem šlehačky

Nechte si mlsouni chutnat a domácí pečení sice zabere trošku času, ale výsledek oproti kupovaným kšuntům, plných éček, je jednoznačně výhra.