Ovocný koláč se žmolenkou
Koláč s ovocem a žmolenkou, který si jednoduše připravíme a upečeme doma. Nic víc za tím nehledejte. Výsledek bude skvělý, tak se pojďme do toho pustit.
Budeme potřebovat:
- Ovoce ze zahrádky. Není-li zahrádka, jak pravil pan Babica, kupte si kompot.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 vanilkový cukr
- ½ kostky másla
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- Pečící papír
A jdeme vytvořit to, po čem se budou všichni olizovat:
- Necháme změknout máslo při pokojové teplotě. Jasně, o pokoji se jen mluví, ale nechte jej v kuchyni na lince
- Máme-li čerstvé ovoce ze zahrádky, důkladně si jej omyjeme a očistíme a necháme okapat. Kompot jen vyndáme ze sladké lázně a necháme okapat.
- Z mouky, moučkového a vanilkového cukru, změklého másla vypracujeme žmolenku
- Odebereme jeden hrnek žmolenky na posypku a dáme stranou
- Do zbytku žmolenky přidáme prášek do pečiva, pro znalé jen prdopeč, vyklepneme 2 slepičí výtvory, tedy vejce a vypracujeme hladké těsto
- To pěkně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem
- Na těsto naskládáme hojně ovoce
- Zasypeme odebranou žmolenkou, kterou máme v hrníčku stranou
- Pečeme v troubě na 160 stupňů 20 až 25 minut
- Po upečení necháme vychladit a podáváme rozkrájený jen tak, nebo s kopcem šlehačky
Nechte si mlsouni chutnat a domácí pečení sice zabere trošku času, ale výsledek oproti kupovaným kšuntům, plných éček, je jednoznačně výhra.