Štrůdl

... nebo jablečný závin, motajz s jablky, jak kdo chce. Tuhle alchymii jsem vždycky obdivoval u babiček a rozhodně jsem se neodvážil do něčeho tak složitého pouštět. Ale i opak může být pravdou a dnes si takový jednoduchý, leč fantasticky dobrý štrůdl uděláme.

Budeme potřebovat:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 20dkg ztuženého tuku
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 5 – 6 jablek nebo hrušek
  • Skořice
  • Cukr krupice
  • Moučkový cukr
  • Vanilkový cukr
  • Rozinky (nemusí být)
  • Rum (nemusí být)
  • Vlašské ořechy (nemusí být)
  • 1 vejce
  • Pečící papír

A jdeme machrovat s pečením:

  • Jablíčka nebo hrušky si nejdříve oloupeme, páč šlupka by nám ztvrdla. Můžeme ji dát zakousnout dětem, je v ní dost vitamínů a spotřebujeme tak jablíčko celé, teda bez jádřince a sťopky
  • Pokud jsme mlsouni a jíme rozinky, namočíme si je do rumu, aby nám nejen pěkně změkly, ale taky nasály tu správnou chuť
  • Také ořechy si vyloupneme a lehce nasekáme
  • Mouku, změklý tuk a jogurt smícháme a vypracujeme pořádné těsto, které poté dáme na 30 minut do lednice odpočinout
  • Po uvedeném čase těsto vyndáme a na pomoučeném (troška hladké mouky) vále vyválíme placky. Velikost placek by se měla rovnat velikosti plechu do trouby, protože jinak to neupečeme a počet je na nás, kolik toho sníme, potažmo s kolika lidmi se chceme rozdělit
  • Placky lehce zaprášíme strouhankou
  • Na to přijde vrstva nastrouhaných jablek
  • Zaprášíme skořicí, cukrem a rovněž přidáme vanilkový cukr
  • Chvíle pro mlsouny. Přidáváme-li rozinky, teď je ten správný čas je na štrůdl poházet, stejně tak nasekané ořechy.
  • A teď ten náš výtvor pěkně zamotáme do rolády. Okraje zabalíme a zamačkneme do sebe.
  • Opatrně přendáme na plech, vyložený pečícím papírem
  • Vejce si rozklepneme do skleničky nebo hrnečku a rozšleháme. NESOLÍME
  • Tímhle rozšlehaným obsahem vejce pěkně natřeme štrůdl, nešidíme to, jako bychom natírali plot okolo zahrádky. Pěkně každý záhyb
  • Zapneme troubu na 150 stupňů, vložíme plech se štrůdly a pečeme několik minut, cca 20, jednoduše do zezlátnutí těsta
  • Poté vyndáme a necháme trošku zchladit, ať si u mlsání nespálíme kušnu
  • Nakrájíme dle libosti a pokud nabízíme druhým, je lepší ještě pro image (čti imič) zaprášit moučkovým cukrem.
  • I ty si to tak vychutnej a zjistíš, že srágory ze supermarketů nejsou žádný štrůdly

Nechte si chutnat vy mlsouni, nám už se cukr práší od tlamiček.