Štrůdl
... nebo jablečný závin, motajz s jablky, jak kdo chce. Tuhle alchymii jsem vždycky obdivoval u babiček a rozhodně jsem se neodvážil do něčeho tak složitého pouštět. Ale i opak může být pravdou a dnes si takový jednoduchý, leč fantasticky dobrý štrůdl uděláme.
Budeme potřebovat:
- 40 dkg hladké mouky
- 20dkg ztuženého tuku
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 5 – 6 jablek nebo hrušek
- Skořice
- Cukr krupice
- Moučkový cukr
- Vanilkový cukr
- Rozinky (nemusí být)
- Rum (nemusí být)
- Vlašské ořechy (nemusí být)
- 1 vejce
- Pečící papír
A jdeme machrovat s pečením:
- Jablíčka nebo hrušky si nejdříve oloupeme, páč šlupka by nám ztvrdla. Můžeme ji dát zakousnout dětem, je v ní dost vitamínů a spotřebujeme tak jablíčko celé, teda bez jádřince a sťopky
- Pokud jsme mlsouni a jíme rozinky, namočíme si je do rumu, aby nám nejen pěkně změkly, ale taky nasály tu správnou chuť
- Také ořechy si vyloupneme a lehce nasekáme
- Mouku, změklý tuk a jogurt smícháme a vypracujeme pořádné těsto, které poté dáme na 30 minut do lednice odpočinout
- Po uvedeném čase těsto vyndáme a na pomoučeném (troška hladké mouky) vále vyválíme placky. Velikost placek by se měla rovnat velikosti plechu do trouby, protože jinak to neupečeme a počet je na nás, kolik toho sníme, potažmo s kolika lidmi se chceme rozdělit
- Placky lehce zaprášíme strouhankou
- Na to přijde vrstva nastrouhaných jablek
- Zaprášíme skořicí, cukrem a rovněž přidáme vanilkový cukr
- Chvíle pro mlsouny. Přidáváme-li rozinky, teď je ten správný čas je na štrůdl poházet, stejně tak nasekané ořechy.
- A teď ten náš výtvor pěkně zamotáme do rolády. Okraje zabalíme a zamačkneme do sebe.
- Opatrně přendáme na plech, vyložený pečícím papírem
- Vejce si rozklepneme do skleničky nebo hrnečku a rozšleháme. NESOLÍME
- Tímhle rozšlehaným obsahem vejce pěkně natřeme štrůdl, nešidíme to, jako bychom natírali plot okolo zahrádky. Pěkně každý záhyb
- Zapneme troubu na 150 stupňů, vložíme plech se štrůdly a pečeme několik minut, cca 20, jednoduše do zezlátnutí těsta
- Poté vyndáme a necháme trošku zchladit, ať si u mlsání nespálíme kušnu
- Nakrájíme dle libosti a pokud nabízíme druhým, je lepší ještě pro image (čti imič) zaprášit moučkovým cukrem.
- I ty si to tak vychutnej a zjistíš, že srágory ze supermarketů nejsou žádný štrůdly
Nechte si chutnat vy mlsouni, nám už se cukr práší od tlamiček.